Blog

Περιστατικά ADAS: Η νέα Εποχή είναι ήδη εδώ!

peristatika adas

Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν πολλά νέα οχήματα που φέρουν Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού (ADAS). Η Carglass® ήδη από το 2014 που ο στόλος των οχημάτων με συστήματα ADAS περιοριζόταν σε πολύ ακριβά μοντέλα οχημάτων, ήταν η πρώτη εταιρεία που επένδυσε σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την υπηρεσία της Παραμετροποίησης Κάμερας ADAS. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι απαραίτητη μετά την εξαγωγή του εμπρόσθιου παρμπρίζ, όπου η κάμερα αφαιρείται από την βάση του παρμπρίζ και επανατοποθετείται στη βάση του νέου κρυστάλλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται η κάμερα ADAS και να απαιτείται η παραμετροποίησή της στις αρχικές της λειτουργίες, ώστε να παρέχεται ξανά η ίδια ασφάλεια κατά την οδήγηση.

Η αύξηση των περιστατικών ADAS στην Ελλάδα

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των οχημάτων που φέρουν συστήματα ADAS. Ενώ αρχικά αυτές οι τεχνολογίες εντοπίζονταν σε έναν πολύ περιορισμένο στόλο, τα τελευταία έτη εξοπλίζουν και τα συμβατικά οχήματα πόλης. Μάλιστα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη από το 2022 όλα τα καινούργια οχήματα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν συστήματα ADAS ενώ από το 2026 και μετά, τα συστήματα ADAS αναμένεται να εξοπλίζουν το 50% των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Μαζί με την αύξηση των οχημάτων που φέρουν συστήματα ADAS, αυξάνονται ραγδαία και τα περιστατικά θραύσης, στα οποία μετά την αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ, απαιτείται η υπηρεσία της παραμετροποίησης κάμερας ADAS. Χρονιά ορόσημο αποτέλεσε το 2016, όπου η Carglass® κλήθηκε να παραμετροποιήσει 800% περισσότερα οχήματα σε σχέση με το 2015, ενώ τα επόμενα χρόνια η αύξηση των περιστατικών ήταν +162% (2017), +128% (2018), +113% (2019), +49% (2020) και +88% (2021).

Η παραμετροποίηση κάμερας ADAS μειώνει το Ασφαλιστικό Κόστος

Τα συστήματα ADAS υποβοηθούν στην ασφαλή οδήγηση προλαμβάνοντας τροχαία ατυχήματα. Το ασφαλιστικό κόστος της παραμετροποίησης είναι σημαντικά μικρότερο συγκριτικά με τα ασφαλιστικά κόστη (Loss Ratio της ασφαλιστικής) που θα προέκυπταν σε περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος από μια λανθασμένη ή μη πραγματοποιημένη παραμετροποίηση της κάμερας ADAS. Για αυτό, μετά την αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ σε οχήματα που φέρουν προηγμένα συστήματα ADAS, είναι σημαντικό να παραμετροποιείται σωστά η κάμερα ADAS, προσφέροντας την βέλτιστη ασφάλεια στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας