Blog

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο & όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

τι ειναι το υβριδικο αυτοκινητο

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον κλάδο των αυτοκινήτων είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην δημιουργία νέων μοντέλων αυτοκινήτων με τεχνολογίες που απλοποιούν την οδήγηση, μειώνουν τις εκπομπές ρίπων και διασφαλίζουν οικονομία για την τσέπη των αυτοκινητιστών. Ενδεικτικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελούν τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο, πως λειτουργεί και ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τα παραδοσιακά οχήματα. Δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο για να σας λύσουμε όλες τις απορίες!

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο & πως λειτουργεί;

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν δύο κινητήρες διαφορετικής φύσης. Η λειτουργία τους βασίζεται στον συνδυασμό ενός παραδοσιακού κινητήρα καύσης με έναν ηλεκτρικό κινητήρα. Για την κίνηση, χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές πηγές ενέργειας, βενζίνη και ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο σε μερικά μοντέλα μπορεί να υπάρξει επίσης συνδυασμός ηλεκτρικού ρεύματος με ντίζελ, υγραέριο κ.λπ..

Εξαιτίας της συνδυαστικής χρήσης καυσίμου και φυσικού αερίου, το υβριδικό αυτοκίνητο προσφέρει μεγάλη οικονομία στην οδήγηση. Η κατανάλωση του καυσίμου είναι πολύ χαμηλή και η ηλεκτρική ενέργεια επαναφορτίζεται με την κίνηση του ίδιου του οχήματος. Η εναλλαγή στην χρήση καυσίμου και ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται από τον οδηγό να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει κάποια λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν και μοντέλα όπου δίνεται η δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει με ποια λειτουργία θέλει να πορευτεί.

Το κύριο χαρακτηριστικό των υβριδίων (εκτός από την παρουσία δύο διαφοροποιημένων κινητήρων) είναι ότι έχουν δύο μπαταρίες. Από τη μία πλευρά, βρίσκουμε την υβριδική μπαταρία που τροφοδοτεί τον ηλεκτρικό κινητήρα και, από την άλλη, την παραδοσιακή μπαταρία 12 volt που στέλνει ισχύ στα πιο βασικά συστήματα του αυτοκινήτου και ξεκινά τον κινητήρα καύσης. Η μπαταρία του ηλεκτροκινητήρα τίθεται σε λειτουργία όταν είναι επαρκώς φορτισμένη και τηρείται το μέγιστο όριο ταχύτητας. Εάν δεν πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, τότε μπαίνει σε λειτουργία ο κινητήρας καυσίμου.

Ποια είναι τα είδη των υβριδικών οχημάτων;

Εκτός από τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τα υβριδικά οχήματα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις λειτουργίες που προσφέρουν. Ο διαχωρισμός των υβριδικών οχημάτων γίνεται με βάση τη λειτουργία τους. Οι τρεις κατηγορίες είναι:

Plug-in Hybrid (Υβριδικά εξωτερικής φόρτισης):

Τα Plug-in Hybrid έχουν μεγαλύτερη μπαταρία, επιτρέποντας έτσι την κίνηση του οχήματος για περίπου 20-40 μίλια (32-64χμλ) μέσω ηλεκτροκινητήρα. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα υβριδικά εξωτερικής φόρτισης ενώνονται με κεντρική παροχή για φόρτιση, ενώ όταν εξαντληθεί η μπαταρία, το όχημα γυρίζει σε χρήση κινητήρα καυσίμου, επιτρέποντάς του να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει και να ξαναφορτιστεί μέσω πρίζας.

Mild Hybrid (Μερικώς υβριδικό):

Η ονομασία «Μερικώς υβριδικό» γενικώς δίνεται σε οχήματα με μοτέρ και μπαταρία υψηλής τάσης που είναι λιγότερο ισχυρά. Σε αυτά τα υβριδικά οχήματα, η μπαταρία και το μοτέρ βοηθούν τον κινητήρα, αλλά δεν είναι ικανά να ωθούν το όχημα μόνα τους για μεγάλες αποστάσεις, όπως τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα.

Micro Hybrid (Μικρο-υβριδικό):

Ως «Μικρο-υβριδικά», ονομάζονται τα οχήματα που έχουν συστήματα Start/Stop. Αυτά τα συστήματα απενεργοποιούν τον κινητήρα όταν το όχημα ακινητοποιείται, όμως η μπαταρία τους συνεχίζει να τροφοδοτεί μονάδες κατανάλωσης όπως το ραδιόφωνο, τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες, όσο ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος. Αυτή η λειτουργία είναι παρόμοια με τη λογική των υβριδικών οχημάτων, ωστόσο στην πραγματικότητα τα Micro Hybrid δεν έχουν τις δυνατότητες των αμιγών υβριδικών ή μερικών υβριδικών οχημάτων.

Τα ADAS στα υβριδικά αυτοκίνητα

Η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ γρήγορα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στους δρόμους της Ελλάδας βλέπουμε συχνά να περνούν νέα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία μάλιστα φέρουν και τις νέες εφαρμογές ασφάλειας, όπως τα ADAS, Advanced Driving Assistance Systems. Τα ADAS αποτελούν την τεχνολογία που θα εξοπλίσει όλα τα οχήματα του μέλλοντος, καθώς προσφέρουν εύκολη και ασφαλή οδήγηση στον δρόμο. Η λειτουργία τους βασίζεται σε αισθητήρες και κάμερες που συνήθως υπάρχουν τοποθετημένοι στο εμπρόσθιο παρμπρίζ στο ύψος του καθρέφτη. Αυτά τα συστήματα είναι πολύ σημαντικά για τους οδηγούς, αφού ενισχύουν την ενεργητική ασφάλεια. Τα ADAS είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες όπως είναι η ενημέρωση για διερχόμενο όχημα από την λεγόμενη «τυφλή γωνία», η προειδοποίηση για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, η διατήρηση σταθερής ασφαλούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, η διατήρηση του αυτοκινήτου στη λωρίδα και πολλά ακόμη.

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας