Blog

Cruise Control: Τι είναι και γιατί το χρειάζεστε;

cruise control τι είναι

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οδήγηση γίνεται ολοένα και ευκολότερη υπόθεση για τους οδηγούς και συστήματα όπως είναι το cruise control μας πηγαίνουν ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη οδήγηση. Η ιστορία του cruise control ξεκινά από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες προχώρησαν στην προσθήκη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα οχήματά τους. Πλέον, το cruise control έχει εξελιχθεί σε ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό από πολλούς οδηγούς.

Τι είναι το cruise control;

Το cruise control είναι μια τεχνολογία που συμβάλει στη μείωση της κούρασης που αισθάνονται οι οδηγοί, κατά την οδήγηση σε μεγάλη απόσταση. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης ταχύτητας, με αυτοματοποιημένο τρόπο, ώστε να παρέχει στον οδηγό ένα άνετο και ξεκούραστο ταξίδι.

Η ενεργοποίηση του συστήματος είναι πολύ εύκολη. Με τη χρήση ειδικών χειριστηρίων που συνήθως τοποθετούνται στο τιμόνι, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την ταχύτητα με την οποία επιθυμεί να κινηθεί και κατόπιν, να ενεργοποιήσει τον έλεγχο της από το σύστημα, ώστε να διατηρηθεί σταθερή για το ταξίδι.

Όπως η ενεργοποίηση, έτσι και η απενεργοποίηση του cruise control είναι εξαιρετικά απλή, αφού αρκεί ο οδηγός να πατήσει ελαφρώς το πεντάλ του φρένου ή τον συμπλέκτη για να σταματήσει τη λειτουργία του. Αυτό φυσικά, γίνεται για λόγους ασφαλείας, καθώς το σύστημα αναγνωρίζει πως υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση, εάν πατηθεί το φρένο ή ο συμπλέκτης. Ωστόσο, το ίδιο δεν συμβαίνει με το γκάζι, καθώς όταν σταματήσει η επιτάχυνση, το σύστημα εφαρμόζει ξανά την προγραμματισμένη ταχύτητα.

Μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα να παρουσιάζει πολυάριθμα πλεονεκτήματα, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται στην κατηγορία της ημιαυτόνομης οδήγησης. Ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέσει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος, ανά πάσα στιγμή.

Cruise Control: Πότε να αποφύγετε την χρήση του;

Το cruise control είναι αρκετά χρήσιμο σε μεγάλες και ανεμπόδιστες διαδρομές. Ωστόσο, εάν οδηγείτε σε δρόμο με στροφές ή με αυξημένη κίνηση, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε την χρήση του. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα εάν το οδόστρωμα είναι νωπό, ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει χιόνι, παγετός ή χαλάζι, δεν πρέπει να θέτετε το σύστημα σε λειτουργία.

Τι είναι το Adoptive Cruise Control;

Το Adoptive Cruise Control (ACC) ή αλλιώς αυτορυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου γκαζιού αποτελεί την πιο σύγχρονη έκδοση του cruise control. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να ανιχνεύει τα προπορευόμενα οχήματα και να επιβραδύνει αυτόματα το όχημα, για τη διατήρηση μια ορισμένης απόστασης. Εφόσον το σύστημα σταματήσει να ανιχνεύει κάποιο προπορευόμενο όχημα, τότε επιταχύνει ξανά στην προεπιλεγμένη ταχύτητα. 

Το adoptive cruise control βασίζει τη λειτουργία του σε αισθητήρες, λέιζερ και κάμερες, που του επιτρέπουν να υπολογίζει την απόσταση μεταξύ του οχήματος και των προπορευόμενων οχημάτων στον δρόμο. Έτσι, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύει και να προειδοποιεί άμεσα τον οδηγό για πιθανή σύγκρουση με κάποιο προπορευόμενο όχημα.

Systhmata ADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας