Blog

Αισθητήρες Αυτοκινήτου: Ο σύμμαχος σας στην ασφαλή οδήγηση!

αισθητηρες αυτοκινητου

Τα  νεότερα μοντέλα οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους φέρουν συστήματα ADAS, τα οποία βασίζονται στην κάμερα του εμπρόσθιου παρμπρίζ και σε αισθητήρες. Με τις νέες τεχνολογίες η οδήγηση γίνεται ολοένα και ευκολότερη υπόθεση για τους οδηγούς. Οι αισθητήρες αυτοκινήτου συλλέγουν τις πληροφορίες του περιβάλλοντα χώρου και διευκολύνουν τον οδηγό στην ασφαλή οδήγηση. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι οι αισθητήρες αυτοκινήτου και ποια είναι τα οφέλη τους στην οδήγηση!

Τι είναι οι αισθητήρες αυτοκινήτου;

Οι αισθητήρες αυτοκινήτου αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου σχεδιασμού των οχημάτων. Οι αισθητήρες εξυπηρετούν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς και συμβάλλουν καθοριστικά στην άνεση στην οδήγηση. Εκτός από άνεση, οι αισθητήρες αυτοκινήτου προσφέρουν επίσης αυξημένη ασφάλεια και βελτιωμένες λειτουργίες.

Στα αυτοκίνητα που φέρουν σύγχρονους κινητήρες, υπάρχουν περίπου 15-30 αισθητήρες. Συνολικά σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, μπορείτε να βρείτε πάνω από 70 αισθητήρες.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί αισθητήρες αυτοκινήτου;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα πιο σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων φέρουν πολλούς αισθητήρες. Οι πιο συνηθισμένοι αισθητήρες αυτοκινήτου είναι οι εξής:

-ABS, πρόκειται για το anti-lock braking system, το σύστημα που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών. Σε αυτό το σύστημα η πίεση στα τακάκια ελέγχεται ηλεκτρονικά.

-ESP (Electronic Stability Program), που αποτρέπει την πλαγιολίσθηση, δηλαδή το ντεραπάρισμα του οχήματος.

-ASR ή ολογράφως, Acceleration slip regulation, που συμβάλει στην πρόσφυση των ελαστικών και την αποφυγή του ανεξέλεγκτου σπιναρίσματος.

Στα παραπάνω αξίζει να συμπεριλάβουμε επίσης και τους αισθητήρες που βρίσκονται στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου κάθε αυτοκινήτου και είναι εξίσου σημαντικοί, όπως οι αισθητήρες του συστήματος λίπανσης, ψύξης, τροφοδοσίας κ.α.

Ποιοι αισθητήρες συμβάλλουν στην αυτόνομη οδήγηση;

Στα ακόμη πιο σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων, που φέρουν Advanced Driver Assistant Systems (ADAS), εντοπίζονται ακόμη πιο σύνθετοι αισθητήρες, που μαζί με την κάμερα ADAS που είναι τοποθετημένη στο εμπρόσθιο παρμπρίζ, συλλέγουν πληροφορίες που συμβάλλουν στην ημι-αυτόνομη/αυτόνομη οδήγηση. Κάποιοι πολύ σημαντικοί αισθητήρες είναι:

-ACCAdoptive Cruise Control, ένα σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης ταχύτητας, με αυτοματοποιημένο τρόπο, ώστε να παρέχει στον οδηγό ένα άνετο και ξεκούραστο ταξίδι.

-Park AssistAssist, οι περιφερειακοί αισθητήρες διευκολύνουν τους οδηγούς στην στάθμευση του αυτοκινήτου.

-Hill Start Assist, εμποδίζει την ακούσια κύλιση του οχήματος σε δρόμο με κλίση.

-Προειδοποίηση πριν από την σύγκρουση & αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης.

-Προειδοποίηση πριν την έξοδο ή την ακούσια αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας.

Οι λειτουργίες των αισθητήρων αυτοκινήτου δεν τελειώνουν εδώ. Ορισμένα συστήματα περιλαμβάνουν την ανίχνευση πεζών, ποδηλατών, μοτοσικλετών και ζώων, παρεμβαίνουν στο τιμόνι για να αποφύγουν ή να μειώσουν τη σοβαρότητα της πρόσκρουσης, βοηθούν στην πραγματοποίηση ελιγμών αποφυγής και στην ανάκτηση της σταθερότητας του οχήματος κ.α.. Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη περισσότερες λειτουργίες των αισθητήρων αυτοκινήτου στη σελίδα «Συστήματα ADAS».

Παραμετροποίηση Κάμερας ADAS στην Carglass®

Στα περιστατικά θραύσης του παρμπρίζ όπου απαιτείται η αντικατάσταση του κρυστάλλου, η κάμερα που είναι τοποθετημένη στο εμπρόσθιο παρμπρίζ απορρυθμίζεται. Με την παραμετροποίηση της κάμερας ADAS, στην Carglass® επαναφέρουμε πλήρως τις προηγούμενες ρυθμίσεις της κάμερας, για να μπορείτε να οδηγείτε ξανά με ασφάλεια. H μέθοδος της Carglass® στην αντικατάσταση κρυστάλλων και στην παραμετροποίηση της κάμερας ADAS είναι πιστοποιημένη από το κορυφαίο Institute of the Motor Industry, ως η μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο.

recalibrationADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας