Blog

Lane Departure Warning System: Σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας

Προειδοποίηση εκτροπής λωρίδας κυκλοφορίας

Το σύστημα διατήρησης λωρίδα κυκλοφορίας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των συστημάτων ADAS. Τα σύγχρονα οχήματα που κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, είναι εξοπλισμένα με κάμερα και αισθητήρες που «διαβάζουν» την διαγράμμιση του δρόμου. Με αυτό τον τρόπο, τα συστήματα σχηματίζουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον περιβάλλοντα χώρο και είναι σε θέση, επεμβατικά, να ελέγξουν την πορεία του οχήματος, αποφεύγοντας κάποια ακούσια εκτροπή από αυτήν.

Προειδοποίηση εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας

Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα οφείλονται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Με τις νέες τεχνολογίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν διαρκώς εξελιγμένα συστήματα τα οποία τοποθετούν ακόμη ένα λιθαράκι στην ασφαλή οδήγηση, βελτιώνοντας την οδηγική εμπειρία.

Είτε από αυξημένη κούραση, είτε από απόσπαση προσοχής του οδηγού, μπορεί να συμβεί η εκτροπή του οχήματος από την λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος. Την λύση σε αυτό, έρχονται να δώσουν για άλλη μια φορά τα συστήματα ADAS και συγκεκριμένα το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας. Μόλις το σύστημα αντιληφθεί ότι το όχημα κινείται προς τα πλαϊνά τμήματα της λωρίδα κυκλοφορίας, ενεργοποιούνται παλμικές δονήσεις στο τιμόνι. Σε αυτό το στάδιο, εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση από τον οδηγό, το σύστημα θα επέμβει στα φρένα, με στόχο την επαναφορά του οχήματος ξανά στην λωρίδα κυκλοφορίας. Το σύστημα αναγνωρίζει την πορεία που πρέπει να διατηρήσει το όχημα, μέσω της κάμερας που «διαβάζει» τις διαγραμμίσεις στην άσφαλτο.

Πότε απαιτείται Παραμετροποίηση της Κάμερας ADAS

Τα περισσότερα συστήματα ADAS, συμπεριλαμβανομένου και του lane departure warning system, βασίζουν την λειτουργία τους στην κάμερα ADAS που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ. Στα περιστατικά θραύσης κρυστάλλων, όταν γίνεται αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ, η κάμερα ADAS αφαιρείται από την ειδική βάση της πάνω στο παρμπρίζ και τοποθετείται στο νέο κρύσταλλο. Με αυτό τον τρόπο η κάμερα απορρυθμίζεται και απαιτείται η παραμετροποίησή της για την επαναφορά των προηγούμενων ρυθμίσεών της. Στην Carglass® διαθέτουμε το κορυφαίο πανελλαδικό δίκτυο σημείων παραμετροποίησης κάμερας ADAS, ώστε μετά την αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ ο οδηγός να κινείται ξανά με ασφάλεια στον δρόμο.

recalibrationADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας