Blog

Οδήγηση στο χιόνι: Ο Απόλυτος Οδηγός Ασφάλειας!

οδηγηση στο χιονι

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους οδηγούς και οι δύσκολες συνθήκες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα. Έχοντας αυτό κατά νου, η προετοιμασία πριν ξεκινήσουμε είναι υψίστης σημασίας όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε χιονισμένες και παγωμένες συνθήκες. Πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, θέτουμε πάντα την ασφάλειά μας και των συνεπιβατών μας σε προτεραιότητα και βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε μαζί μας τις αλυσίδες χιονιού!

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε συνθήκες χιονιού και παγετού;

Οδήγηση στο χιόνι: Συμβουλές για να φτάσετε με Ασφάλεια στον προορισμό σας!

1) Μελετήστε καλά τη διαδρομή:

Πριν ξεκινήσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε τη διαδρομή σας. Σημειώστε ειδικές περιοχές που ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στα στοιχεία ή επιρρεπείς σε πλημμύρες. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις πιο προβληματικές περιοχές και σκεφτείτε μια διαφορετική διαδρομή. Λίγος επιπλέον χρόνος μελετώντας τη διαδρομή σας μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητος και, με λίγη τύχη, μπορεί να μπορείτε να παρακάμψετε τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Extra Tip: Οι γέφυρες είναι ένα ακόμη σημείο κινδύνου καθώς είναι συχνά από τους πρώτους δρόμους που παγώνουν και τους τελευταίους που ξεπαγώνουν. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες στο χιόνι.

2) Ελέγξτε τα ελαστικά σας

Λάβετε υπόψη ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι το μόνο σημείο επαφής μεταξύ του οχήματός σας και του δρόμου. Έτσι, πριν ξεκινήσετε την οδήγηση στο χιόνι, βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι έτοιμα και θα σας προσφέρουν ασφάλεια στην οδήγηση στο χιόνι. Ελέγξτε όλα τα ελαστικά σας (συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών) και αντικαταστήστε τα εάν το πέλμα του ελαστικού έχει βάθος κάτω από 3mm. Εφόσον είναι έτοιμα τα ελαστικά σας μπορείτε να ξεκινήσετε να οδηγείτε, αργά και σταθερά.

3) Προσοχή στον πάγο

Ο πάγος είναι ένας από τους χειρότερους κινδύνους που συνδέονται με την οδήγηση στο χιόνι. Εάν ο δρόμος μπροστά φαίνεται γυαλισμένος ή γυαλιστερός, θα μπορούσε να είναι καλυμμένος από πάγο. Όταν οδηγείτε στο χιόνι θα πρέπει να μένετε σε εγρήγορση, ειδικά σε σημεία κάτω από δέντρα, ψηλά κτήρια και περιφράξεις.

4) Να είστε πάντα έτοιμοι για μια ενδεχόμενη ολίσθηση

Όταν πλησιάζετε σε στροφές, να πιέζετε το φρένο σας πριν αρχίσετε να περιστρέφετε το τιμόνι. Εάν το αυτοκίνητό σας αρχίσει να χάνει την πρόσφυση, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Το βασικό είναι να αφαιρέσετε το πόδι σας από το γκάζι και να βεβαιωθείτε ότι οι τροχοί σας δείχνουν προς την κατεύθυνση στην οποία θέλετε να ταξιδεύει το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση ολίσθησης, εάν  για παράδειγμα το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ολισθαίνει προς τα δεξιά, θα πρέπει επίσης να οδηγήσετε το αυτοκίνητο προς τα δεξιά. Θυμηθείτε: Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήσετε το τιμόνι από τα χέρια σας και να μην πατήσετε δυνατά το φρένο.

5) Προσοχή στο ανηφορικό/κατηφορικό έδαφος

Μικρές κλίσεις - οι οποίες δεν σας ενοχλούν σε κανονικές συνθήκες - μπορεί να είναι σημαντικά εμπόδια όταν οδηγείτε σε ακραίες συνθήκες. Προετοιμαστείτε για ανηφορικό δρόμο αφήνοντας άφθονο χώρο μπροστά, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε μια σταθερή ταχύτητα. Διατηρήστε την ταχύτητά σας καθώς φτάνετε στην κορυφή και κατόπιν μειώστε ώστε να συνεχίσετε όσο πιο ομαλά και αργά γίνεται. Όταν οδηγείτε σε κατηφόρα, χρησιμοποιήστε χαμηλή ταχύτητα και βεβαιωθείτε ότι αφήνετε άφθονο χώρο μεταξύ του οχήματός σας και του οχήματος μπροστά σας.

Γρήγορες συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι

Τώρα που έχουμε καλύψει τις βασικές έννοιες του πώς να οδηγείτε στο χιόνι, ακολουθούν μερικές ακόμη γρήγορες συμβουλές για να σας κρατήσουμε ασφαλείς στο δρόμο.

  • Εάν ο δρόμος δεν έχει ανοιχτεί με ειδικό μηχάνημα, προσπαθήστε να οδηγείτε στις τροχιές άλλων οχημάτων αποφεύγοντας το φρέσκο χιόνι.
  • Φορέστε άνετα και στεγνά υποδήματα. Ίσως να σας διευκολύνει να έχετε και ένα επιπλέον ζευγάρι παπούτσια οδήγησης στο αυτοκίνητό σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι λεπίδες των υαλοκαθαριστήρων δεν είναι πολύ φθαρμένες και ότι μπορούν να καθαρίσουν το παρμπρίζ από το χιόνι και τον πάγο, εάν απαιτείται.
  • Πάρτε μαζί σας γυαλιά ηλίου για να διατηρείτε καθαρό οπτικό πεδίο υπό το έντονο φως του ήλιου στο χιόνι.
  • Είναι πάντα σοφό να κρατάτε ένα χειμερινό κιτ βλάβης στο αυτοκίνητό σας για κάθε περίπτωση. Φροντίστε να συμπεριλάβετε. ένα φτυάρι, κουβέρτα, φακό, αλυσίδες χιονιού κ.λπ..

Πηγή: Autoglass® Ireland, Belron® Group 

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας