Blog

ADAS: Πώς λειτουργούν και τι πρέπει να γνωρίζετε;

σύστημα Adas

Το ADAS ή Advanced Driver Assistance Systems είναι μια καινοτομία, που εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο σε μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων οχημάτων,  μέσω της οποίας το αυτοκίνητο λαμβάνει πληροφορίες από διαφορετικές κάμερες και αισθητήρες. Η σάρωση του περιβάλλοντος σε 3D και η υψηλή ευκρίνεια οδηγεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «Sensor Fusion». Συντριβές, ακούσιες αναχωρήσεις από το δρόμο και κάθε είδους περιστατικά στο τιμόνι μπορούν να αποφευχθούν χάρη σε αυτήν τη συσκευή, η οποία είναι εγκατεστημένη στο παρμπρίζ ή στον προφυλακτήρα.

Tο 2020 το 74% των νέων οχημάτων που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη ήταν εξοπλισμένα με Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού – ADAS. Εξαιτίας της μεγάλης χρησιμότητας του ADAS στην ασφαλή οδήγηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εφαρμόσει υποχρεωτική τοποθέτηση ADAS σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων μέχρι το 2022. Τι είναι όμως τα συστήματα ADAS και τι παραπάνω προσφέρουν στην οδήγηση;

Τι είναι το ADAS;

 συστημα adas

Το ADAS, με τη χρήση κάμερας και αισθητήρων, με μόλις μια μάτια, μπορεί να δει τι συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητο και να αξιολογήσει αυτές τις πληροφορίες για να ενεργήσει ανάλογα. Η κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ ανιχνεύει από πεζούς και ποδηλάτες, μέχρι λωρίδες κυκλοφορίας και οδική σήμανση. Ο αισθητήρας έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τηλεσκοπικά την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ περιμετρικοί ανιχνευτές, μετρούν τις αποστάσεις από τα υπόλοιπα οχήματα.

Ο βασικός ρόλος του ADAS είναι να βοηθά τους οδηγούς στην ενεργητική ασφάλεια. Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού -ADAS έχουν τη δυνατότητα  να ακινητοποιούν το αυτοκίνητο, ώστε να αποφύγει επαφή με άλλο όχημα, πεζό ή ποδηλάτη. Επιπλέον, προσφέρουν σημαντική βοήθεια κατά την οδήγηση, παρέχοντας πληροφορίες όπως  ενημέρωση για διερχόμενο όχημα από την «τυφλή γωνία», προειδοποίηση για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, διατήρηση του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας και διατήρηση σταθερής ασφαλούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και πολλά ακόμη.

Τι σημαίνει Παραμετροποίηση ADAS;

παραμετροποιηση adas

Στα περισσότερα αυτοκίνητα, οι κάμερες και οι αισθητήρες των ADAS βρίσκονται στο παρμπρίζ. Σε περίπτωση θραύσης του παρμπρίζ, όπου απαιτείται η αντικατάστασή του, τα συστήματα αφαιρούνται από τη θέση τους και επανατοποθετούνται στο νέο κρύσταλλο. Μόλις εγκατασταθούν, κρίνεται αναγκαίο να βαθμονομηθούν εκ νέου, για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν με τη μέγιστη ακρίβεια και παρέχουν τις σωστές πληροφορίες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται παραμετροποίηση ADAS.

Για την παραμετροποίηση ADAS, γίνεται χρήση ειδικών πινάκων βαθμονόμησης και εργαλείων χειρός που συνδέονται με τον «εγκέφαλο» του αυτοκινήτου. Με τη χρήση ειδικών εξαρτημάτων που τοποθετούνται στους μπροστά και πίσω τροχούς του αυτοκινήτου, η κάμερα διαβάζει τις πληροφορίες του περιβάλλοντος και ρυθμίζει τη λειτουργίας της. Με αυτήν την προηγμένη τεχνολογία, οι αυτοκινητιστές  μπορούν να απολαύσουν και πάλι όλα τα ανέπαφα χαρακτηριστικά που τους προσφέρει το αυτοκίνητό τους αμέσως μετά την αντικατάσταση του παρμπρίζ.

Νέα Γενιά οχημάτων: Η Carglass® είναι πανέτοιμη!

Ο Όμιλος Belron®, στον οποίο ανήκει η Carglass® Ελλάδος , πραγματοποίησε 1.140.000 επαναβαθμονομήσεις συστημάτων ADAS , μετά από αντικατάσταση παρμπρίζ , το 2020. Αυτά τα αποτελέσματα είναι συνέπεια της τεράστιας τεχνολογικής επένδυσης που πραγματοποίησε ο Όμιλος Belron για να βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κόσμο της Παραμετροποίησης των συστημάτων ADAS.

H Carglass® έχει πιστοποιηθεί για την μέθοδο που ακολουθεί, από τον κορυφαίο φορέα αυτοκινήτου, Institute of the Motor Industry. Η Παραμετροποίηση ADAS, υπηρεσία που προσφέρει στην ελληνική αγορά ήδη από το 2014, πραγματοποιείται με την αποκλειστική χρήση τεχνολογιών, εργαλείων και λογισμικών, τα οποία καθιστούν δυνατή την κάλυψη του 99,4% των οχημάτων που κυκλοφορούν.

Systhmata ADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας