Blog

Driver Alert Control: Τι είναι και πως συμβάλει στην οδηγική ασφάλεια

driver alert control

Τα νεότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα εξοπλίζονται με κάμερες ADAS και αισθητήρες που συμβάλλουν στην ενεργητική ασφάλεια. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, τα Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού, ή αλλιώς ADAS, προσφέρουν στον οδηγό πληροφορίες σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος, με λειτουργίες όπως η διατήρηση λωρίδας κυκλοφορίας, η προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης κ.α..

Μέσα σε αυτές τις λειτουργίες είναι και το Driver Alert Control (DAC), ή αλλιώς η προειδοποίηση κόπωσης, που βασίζει τη λειτουργία του στα συστήματα ADAS. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Driver Alert Control!

Τι είναι το Driver Alert Control;

Το Driver Alert Control είναι σχεδιασμένο για να προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι αποσπάται η προσοχή του ή εμφανίζονται σημάδια κόπωσης στην οδηγική του συμπεριφορά. Το σύστημα προορίζεται για την ενίσχυση της ασφαλούς οδήγησης σε μεγάλους δρόμους, μιας και το σύστημα ενεργοποιείται σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 65 km/h.

Το Driver Alert Control βασίζει τη λειτουργία του στην κάμερα ADAS, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ, στο ύψος του καθρέφτη. Η κάμερα ADAS ανιχνεύει τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, σκανάροντας τις γραμμές σήμανσης της λωρίδας. Η κόπωση του οδηγού ανιχνεύεται με τις κινήσεις του οδηγού σε σύγκριση με την κατεύθυνση του δρόμου. Έτσι, εάν η οδηγική συμπεριφορά γίνει ασταθής, το σύστημα ειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικό σήμα και ειδική ένδειξη στο καντράν.

Πώς να διασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του Driver Alert Control;

Μιας και λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην κάμερα ADAS που υπάρχει στο εμπρόσθιο παρμπρίζ, για τη σωστή λειτουργία του θα πρέπει να είναι πάντα σωστά ρυθμισμένη. Σε περίπτωση θραύσης του εμπρόσθιου παρμπρίζ, η κάμερα ADAS, αφαιρείται από τη θέση της και απορρυθμίζεται. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και της Ε.Ε., με την τοποθέτησή της κάμερας ADAS στην ειδική βάση του νέου κρυστάλλου, απαιτείται η παραμετροποίησή της. Η παραμετροποίηση της κάμερας ADAS είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Driver Alert Control, αφού ακόμη και ένα χιλιοστό απόκλισης της κάμερας ADAS από την αρχική της θέση σημαίνει ότι σε απόσταση 100 μέτρων η απόκλιση αναγνώρισης του δρόμου μπορεί να φτάσει τα 1,7 μέτρα.

Στην Carglass® είμαστε έτοιμοι!

Στην Carglass® διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τα τεχνολογικά εργαλεία που απαιτούνται ώστε να παραμετροποιούμε το 99.4% των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Το κορυφαίο Institute of the Motor Industry (IMI) έχει πιστοποιήσει τη μέθοδο της Carglass® στην αντικατάσταση κρυστάλλων και στην παραμετροποίηση της κάμερας ADAS ως τη μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο.

Θραύση κρυστάλλου; Μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο όταν πρόκειται για την ασφάλειά σας! Ελάτε στην Carglass®!

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας