Blog

Night Vision: Σύστημα νυχτερινής όρασης αυτοκινήτου

Στην χώρα μας κυκλοφορούν ήδη οχήματα που είναι εξοπλισμένα με κάμερα ADAS και αισθητήρες, τα οποία τροφοδοτούν με πληροφορίες το όχημα, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας για τον οδηγό και τους συνεπιβάτες, αλλά και τη διευκόλυνση της οδήγησης. Το σύστημα νυχτερινής όρασης αυτοκινήτου, Night Vision, αποτελεί μια ακόμη λειτουργία που βασίζεται στα συστήματα ADAS και κυρίως στην κάμερα που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Night Vision και τη λειτουργία του.

Τι είναι το Night Vision;

Το night vision ή αλλιώς η νυχτερινή όραση είναι μια από τις τεχνολογίες που βοηθούν τον οδηγό να βλέπει πιο καθαρά τον δρόμο το βράδυ. Η τεχνολογία ουσιαστικά προσφέρει μια βελτιωμένη εικόνα χρησιμοποιώντας όλο το διαθέσιμο φως για να αποτυπώσει μια πιο φωτεινή εκδοχή του δρόμου. Στις κάμερες που υποστηρίζουν night vision, υπάρχει και η τεχνολογία της θερμικής απεικόνισης. Σε αυτή την τεχνολογία με τη χρήση υπέρυθρων καταγράφεται η θερμότητα των εμποδίων του δρόμου. Με αυτό τον τρόπο, ο οδηγός έχει ενημέρωση σχετικά με το εάν υπάρχει μπροστά κάποιος άνθρωπος ή κάποιο ζώο.

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται το night vision;

Η τεχνολογία night vision χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την παθητική νυχτερινή όραση και την ενεργητική νυχτερινή όραση.

Η παθητική νυχτερινή όραση βασίζεται σε μια τεχνολογία θερμικής απεικόνισης. Με αυτή την τεχνολογία ο οδηγός λαμβάνει μια ενισχυμένη αποτύπωση τους δρόμου, φωτίζοντας περισσότερο τα κοντινά αντικείμενα, ζώα ή ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή και λιγότερο τον περιβάλλοντα χώρο που διατηρεί χαμηλότερη θερμοκρασία. Με την ενισχυμένη πληροφόρηση ο οδηγός βλέπει πιο καθαρά τα προπορευόμενα οχήματα ή άλλα εμπόδια στο σκοτάδι. Ωστόσο, αυτό το σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες σε θερμό κλίμα, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι.

Η ενεργή νυχτερινή όραση βασίζεται στην βελτίωση της εικόνας, ώστε να προβάλλεται μια φωτεινότερη προβολή του περιβάλλοντα χώρου του αυτοκινήτου. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε υπέρυθρες λυχνίες στο αμάξωμα που έχουν ως στόχο να τονίσουν τη διαδρομή κατά την οδήγηση, φωτίζοντας καλύτερα τα αντικείμενα. Αυτή η τεχνολογία δεν λειτουργεί καλά μόνο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το χαλάζι ή οι χιονοθύελλες. Κάποια μοντέλα οχημάτων εξοπλίζονται ήδη με αυτό το σύστημα.

Πώς θα εξασφαλίσετε την άρτια λειτουργία του συστήματος;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το night vision βασίζει τη λειτουργία του στην κάμερα ADAS. Η κάμερα αυτή βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ σε μια ειδική βάση στο ύψος του καθρέφτη. Σε περίπτωση που σπάσει το εμπρόσθιο παρμπρίζ, κατά την εργασία της αντικατάστασης του κρυστάλλου, η κάμερα ADAS αφαιρείται από την ειδική βάση της και απορρυθμίζεται. Με την τοποθέτηση του νέου κρυστάλλου, η κάμερα ADAS τοποθετείται ξανά στην νέα ειδική βάση. Με βάση τις οδηγίες των κατασκευαστών αλλά και της Ε.Ε., η κάμερα ADAS θα πρέπει να παραμετροποιηθεί με στόχο να λειτουργεί όπως πριν.

Στην Carglass® διαθέτουμε όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την παραμετροποίηση της κάμερας ADAS και με την ολοκλήρωσή της, προσφέρουμε γραπτή βεβαίωση επιτυχούς παραμετροποίησης. Η μέθοδός μας έχει πιστοποιηθεί από το κορυφαίο Institute of the Motor Industry (IMI) ως η μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο.

Έσπασε το κρύσταλλό σας; Μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο όταν πρόκειται για την ασφάλειά σας! Κλείστε το ραντεβού σας στην Carglass®.

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας