Blog

Αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης: Τι είναι και πως λειτουργεί!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα οχήματα εξοπλίζονται με συστήματα ADAS. Με απόφαση της Ε.Ε. από το 2024 και μετά όλα τα καινούργια οχήματα που παράγονται θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλίζονται με αυτά τα συστήματα. Η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη λειτουργία των νεότερων μοντέλων οχημάτων που βασίζεται στα συστήματα ADAS. Μάθετε παρακάτω περισσότερα σχετικά με τα συστήματα ADAS.

Τι είναι η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης;

Με την λειτουργία της αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης το όχημα επιβραδύνει ή φρενάρει αυτόματα, μόλις πλησιάσει σε ένα προπορευόμενο όχημα ή όταν εμφανιστεί κάποιο εμπόδιο στο δρόμο. Το συγκεκριμένο σύστημα θεωρείται ως standard λειτουργία στα περισσότερα μοντέλα οχημάτων που εξοπλίζονται με συστήματα ADAS.

Το σύστημα παρέχει αυτόματη πέδηση με βάση τα δεδομένα αισθητήρων για να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν ατυχήματα. Όταν ο οδηγός πατήσει φρένο, ενεργοποιείται η υποβοήθηση πέδησης, η οποία αυξάνει την απόκριση πέδησης και έτσι επιταχύνει το φρενάρισμα. Εάν ο οδηγός δεν φρενάρει μετά την έκδοση προειδοποιητικού σήματος, το όχημα ενεργοποιεί τη λειτουργία αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης και σταματάει τελείως το όχημα.

Έτσι, εάν το αυτοκίνητο αντιληφθεί μια επικείμενη σύγκρουση και ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα, το αυτοκίνητο θα αρχίσει αυτόματα να φρενάρει. Η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης συμβάλει καταλυτικά στην ασφάλεια, αφού σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τις εμπρόσθιες συγκρούσεις κατά 50%.

Μπορώ να απενεργοποιήσω την αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης;

Η απάντηση είναι ναι. Έχετε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε το αυτόματο φρενάρισμα του οχήματος με το που εκκινήσετε το όχημά σας. Σε μερικά οχήματα επίσης μπορείτε συστημικά να ρυθμίσετε την ευαισθησία της λειτουργίας, για το πότε θα ενεργοποιούνται τα φρένα.

Τι θα πρέπει να προσέχετε;

Όσο τα οχήματα γίνονται περίπλοκα, τόσο θα δυσκολεύει και η συντήρησή τους, μιας και θα πρέπει μετά από κάθε εργασία, να διασφαλίζεται ότι τα συστήματα λειτουργούν άρτια. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια θραύση στο κρύσταλλο και απαιτείται η αντικατάστασή του. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την εργασία της αντικατάστασης η κάμερα ADAS που βρίσκεται πάνω στο εμπρόσθιο παρμπρίζ στο ύψος του καθρέφτη αφαιρείται και επανατοποθετείται στην ειδική βάση του νέου κρυστάλλου. Με αυτή τη διαδικασία, η κάμερα απορρυθμίζεται και απαιτείται η παραμετροποίησή της για να λειτουργεί ξανά με ασφάλεια.

Στην Carglass® είμαστε έτοιμοι!  

Στην Carglass® έχουμε επενδύσει σε τεχνολογικά μέσα και τεχνογνωσία, για να παραμετροποιούμε την κάμερα στο 99.4% των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Το παγκόσμιο επαγγελματικό ινστιτούτο Institute of the Motor Industry (IMI) έχει πιστοποιήσει την μέθοδό μας στην αντικατάσταση και στην παραμετροποίηση κάμερας ADAS, ως τη μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο. Σε κάθε εργασία αντικατάστασης προσφέρουμε εγγύηση εφ’ όρου ζωής για την εργασία μας και γραπτή βεβαίωση για την επιτυχή παραμετροποίηση κάμερας ADAS.

recalibrationADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας