Blog

Rain Sensor: Τι είναι και πως λειτουργεί ο αισθητήρας βροχής!

rain sensor

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχώς εξελίσσουν τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που λανσάρουν στην αγορά με λειτουργίες που υποβοηθούν στην ασφαλή οδήγηση, όπως είναι ο αισθητήρας βροχής ή αλλιώς rain sensor. Η λειτουργία αυτή προσφέρει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και άνεση στην οδήγηση και καθώς η τεχνολογία συνεχώς προοδεύει, προσφέρονται διαρκώς νέες δυνατότητες ενσωμάτωσής της σε έξυπνα και αυτοματοποιημένα συστήματα. Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να βρείτε τι είναι ο αισθητήρας βροχής και πως λειτουργεί.

Τι είναι ο αισθητήρας βροχής;

Ο αισθητήρας βροχής είναι μια λειτουργία που εντοπίζεται κυρίως στα νεότερα μοντέλα οχημάτων. To rain sensor αλληλοεπιδρά απευθείας με το παρμπρίζ και έχει τη δυνατότητα να μετρά την ποσότητα του νερού στην επιφάνειά του. Η λειτουργία του αισθητήρα βασίζεται στην ανίχνευση νερού πάνω στην επιφάνεια του παρμπρίζ. Μόλις ανιχνευτεί η παρουσία νερού, όπως για παράδειγμα οι σταγόνες της βροχής, το rain sensor ενεργοποιεί αυτόματα τους υαλοκαθαριστήρες, χωρίς να απαιτείται αυτή η ενέργεια από τον οδηγό. Ειδικότερα στα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού ADAS, o αισθητήρας έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει και την ένταση της βροχόπτωσης, ώστε να προσαρμόζει την κίνηση των υαλοκαθαριστήρων αντίστοιχα.

Πως λειτουργούν οι αισθητήρες βροχής;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αισθητήρων βροχής για οχήματα, όπως αισθητήρες υπέρυθρου φωτός, αισθητήρες υπερήχων και οπτικοί αισθητήρες βροχής. Κάθε τύπος αισθητήρα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όσον αφορά την ακρίβεια, την ευαισθησία, αλλά φυσικά και το κόστος.

Κάποιοι αισθητήρες χρησιμοποιούν δέσμες φωτός, άλλοι εντοπίζουν την παρουσία νερού αλλάζοντας την ηλεκτρική αντίσταση όταν η υγρασία κλείνει τα κυκλώματα. Υπάρχουν μάλιστα αισθητήρες που καταγράφουν τους κραδασμούς από τις σταγόνες βροχής. Οι αισθητήρες βροχής λειτουργούν τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή τους.

Πώς διατηρείται η σωστή λειτουργία του rain sensor;

Με στόχο τη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας του αισθητήρα, είναι σημαντικό γίνονται εργασίες συντήρησης του συστήματος. Επιπλέον, σε περίπτωση θραύσης του παρμπρίζ, όπου απαιτείται η αντικατάστασή του με νέο κρύσταλλο, θα πρέπει επίσης το νέο κρύσταλλο να μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία του αισθητήρα βροχής, καθώς και των λοιπών αισθητήρων που μπορεί να φέρει το όχημα πάνω στο παρμπρίζ.

Τα νεότερα οχήματα που φέρουν αισθητήρες βροχής συνήθως είναι εξοπλισμένα και με κάμερα που υποστηρίζει τα συστήματα ADAS. Η κάμερα αυτή βρίσκεται πάνω στο εμπρόσθιο παρμπρίζ στο ύψος του καθρέφτη. Σε περίπτωση θραύσης του παρμπρίζ, όπου απαιτείται η αντικατάστασή του, η κάμερα ADAS αφαιρείται από τη θέση της και επανατοποθετείται στην ειδική βάση του νέου κρυστάλλου. Για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της κάμερας απαιτείται η παραμετροποίησή της. Στην Carglass® προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο εξυπηρέτησης ADAS.

Πώς να λειτουργεί πιο αποδοτικά το Rain Sensor;

Το Rain Sensor βασίζει τη λειτουργία του στους υαλοκαθαριστήρες. Οι φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες μειώνουν σημαντικά την ορατότητά σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Για αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε τακτικά τους υαλοκαθαριστήρες σας.

Φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες; Αλλάξτε τους σήμερα με επώνυμους υαλοκαθαριστήρες BOSCH σε ένα εταιρικό κατάστημα Carglass®!

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας