Blog

Βαθμονόμηση ADAS: Πότε απαιτείται και τι πρέπει να γνωρίζετε;

vathmonomhsh adas

Τα συστήματα ADAS ή Advanced Driver Assistance Systems εξοπλίζουν ήδη την πλειοψηφία των νεότερων οχημάτων που κυκλοφορούν στην χώρα μας, υποβοηθώντας στην ασφαλή οδήγηση. Τα συστήματα ADAS αποτελούνται από κάμερα που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ και αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι περιμετρικά του οχήματος.

Η βαθμονόμηση ADAS κρίνεται απαραίτητη μετά την αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ, σύμφωνα με τους κατασκευαστές των οχημάτων. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την βαθμονόμηση ADAS.

Τι είναι η Βαθμονόμηση ADAS;

Τα συστήματα ADAS ελέγχουν περιμετρικά τον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος και προσφέρουν ενισχυμένη πληροφόρησης, βελτιώνοντας την οδηγική εμπειρία. Το σύστημα αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται με στόχο να προσφέρει σημαντικές λειτουργίες υποβοήθησης στους οδηγούς, όπως είναι η διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας, η αποφυγή σύγκρουσης με διερχόμενα οχήματα, ποδηλάτες, πεζούς κ.α.

Η λειτουργία των συστημάτων βασίζεται στην κάμερα ADAS, η οποία αφαιρείται από την θέση της κατά την αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ. Μετά την τοποθέτηση της κάμερας στην ειδική βάση του νέου κρύσταλλο, απαιτείται η βαθμονόμηση ADAS, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί ξανά με ασφάλεια.

Πώς γίνεται η βαθμονόμηση ADAS;

H βαθμονόμηση ADAS ή παραμετροποίηση κάμερας ADAS γίνεται με ειδικά διαγνωστικά εργαλεία και πίνακες βαθμονόμησης. Η βαθμονόμηση ADAS μπορεί να εκτελεστεί είτε στατικά, εντός του χώρου του καταστήματος με τη χρήση διαγνωστικού εργαλείου και ειδικού πίνακα, είτε δυναμικά, με τη χρήση διαγνωστικού εργαλείου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, είτε με συνδυασμό των μεθόδων. Ο τρόπος βαθμονόμησης ADAS ανά όχημα δηλώνεται από τον κατασκευαστή του.

Βαθμονόμηση ADAS στην Carglass®

Στην Carglass® προσφέρουμε την υπηρεσία της Βαθμονόμησης/Παραμετροποίησης της κάμερας ADAS, ήδη από το 2014, όταν ακόμη ο στόλος των οχημάτων με συστήματα ADAS ήταν πολύ περιορισμένος στην Ελλάδα. Το 2020, το κορυφαίο Institute of the Motor Industry (IMI) αναγνώρισε τη μέθοδο της Carglass® στην παραμετροποίηση κάμερας ADAS ως τη μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο.

recalibrationADAS

 

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας