Blog

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε;

 σύστημα αποφυγής σύγκρουσης

Τα Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού (ADAS) εξοπλίζουν ακόμη και τα πιο κινήσιμα μοντέλα της ελληνικής αγοράς. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχώς επενδύουν στην εύρεση των καλύτερων λύσεων, με βασικό στόχο να δημιουργούν συστήματα που προσφέρουν διαρκώς καινοτομίες στον τομέα της οδήγησης. Το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης αποτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία των συστημάτων ADAS, αφού συμβάλει καταλυτικά στην ασφάλεια του οδηγού και των συνεπιβατών.

Αναρωτιέστε πως λειτουργεί το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης; Σε αυτό το άρθρο θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Τι είναι και πως λειτουργεί το συστήματα αποφυγής σύγκρουσης;

Το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με τη βοήθεια ραντάρ, κάμερας, GPS, τεχνικής νοημοσύνης κ.α., συλλέγει και αναλύει τα δεδομένα του δρόμου. Σε περίπτωση που δύο οχήματα βρεθούν σε πολύ κοντινή απόσταση λόγω ταχύτητας ή εμφανιστεί κάποιο άλλο εμπόδιο στον δρόμο, το σύστημα θα προειδοποιήσει τον οδηγό για την επικείμενη σύγκρουση. Εάν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, το σύστημα θα ενεργοποιήσει αυτόματα τα φρένα, για να μειώσει τον κίνδυνο σύγκρουσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος. Γι’ αυτό και τα συστήματα αυτά συγκαταλέγονται στις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον δρόμο.

Διαβάστε επίσης: Συστήματα ADAS: Πώς συμβάλλουν στην μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων!

Γενικές πληροφορίες για τα Συστήματα αποφυγής σύγκρουσης

Τα νεότερα μοντέλα οχημάτων που ήδη κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι εξοπλισμένα με συστήματα που συμβάλουν στην ασφαλή οδήγηση. Στην ίδια κατηγορία συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης ανήκουν επίσης τα συστήματα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης με πεζό ή ποδηλάτη και το σύστημα αυτόματης πέδησης.

Ωστόσο, όπως τονίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οδηγοί δεν πρέπει να επαναπαύονται στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων, αλλά να είναι πάντα σε θέση να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Καθώς η πλειοψηφία των συστημάτων αυτών βασίζει τη λειτουργία της στην κάμερα ADAS που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του οχήματός, θα πρέπει η κάμερα να είναι πάντα σωστά ρυθμισμένη.

Για παράδειγμα, μετά την αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ η κάμερα ADAS αφαιρείται από την θέση της και επανατοποθετείται στην ειδική βάση του νέου κρυστάλλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει τις ρυθμίσεις της και να απαιτείται η παραμετροποίησή της για να λειτουργούν ξανά άρτια τα συστήματα ADAS. Στην Carglass® προσφέρουμε την υπηρεσία παραμετροποίησης κάμερας ADAS, για να μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια, αμέσως μετά την αντικατάσταση του παρμπρίζ.

recalibrationADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας