Blog

Συστήματα ADAS: Πώς συμβάλλουν στην μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων!

 ADAS

Η τεχνολογία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην αγορά των αυτοκινήτων. Τα ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) εξοπλίζουν πλέον την πλειοψηφία των νέων μοντέλων αυτοκινήτων, προσφέροντας πολυάριθμα πλεονεκτήματα στους οδηγούς. Οι καινοτόμες τεχνολογίες των συστημάτων ADAS, όπως είναι η αποφυγή εκτροπής λωρίδας κυκλοφορίας, η προειδοποίηση σύγκρουσης κ.α., βελτιώνουν σημαντικά την οδηγική άνεση μέσω της έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου, προσφέροντας στον οδηγό τον απαιτούμενο χρόνο για να αντιδράσει για να αποφύγει μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Έτσι, τα ADAS συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στους δρόμους.

Η τεχνολογία βοηθά στην αποφυγή ανθρώπινου σφάλματος!

Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καταλυτικό ρόλο στα τροχαία ατυχήματα. Οι νέες τεχνολογίες ADAS, με τη βοήθεια των αισθητήρων και της κάμερας που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ, βοηθούν στην μείωση του ανθρώπινου λάθους. Εκτός από προειδοποίηση των εξωτερικών κινδύνων, τα ADAS προσφέρουν υποβοήθηση στον οδηγό με προσαρμοστικές και παρεμβατικές λειτουργίες, όπως το αυτόματο φρενάρισμα, ο προσαρμοστικός έλεγχος ταχύτητας κ.α..

Επιπλέον, σημαντικές λειτουργίες των συστημάτων ADAS είναι προειδοποίηση πίσω εγκάρσιας κυκλοφορίας σε αυτόματο φρενάρισμα, η διατήρηση του οχήματος εντός της λωρίδας κυκλοφορίας για αποφυγή πλευρικής σύγκρουσης, η προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης κ.α.. Με τις παραπάνω λειτουργίες,  αναπτύσσονται νέα επίπεδα ασφαλείας στην οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται σε μεγάλο βαθμό τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού Dutch Insurance Association (2021), τα δεδομένα του 2019 επιβεβαίωσαν την θετική συσχέτιση της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων σε αυτοκίνητα που διαθέτουν συστήματα ADAS, σε σχέση με εκείνα που δεν διαθέτουν αυτό τον εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist) μειώνει τα τροχαία ατυχήματα έως και 67%, ενώ η Προειδοποίηση Οπίσθιας Σύγκρουσης (Rear Collision Warning) μπορεί να μειώσει την σύγκρουση έως και 50%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα τέσσερα πιο σημαντικά συστήματα ADAS που εξοπλίζουν ένα όχημα, τα τρία βασίζουν την λειτουργία τους στην κάμερα ADAS.

Η παραμετροποίηση κάμερας ADAS στην Carglass®

Στην Carglass® ήδη από το 2014, προσφέρουμε την υπηρεσία της παραμετροποίησης της κάμερας ADAS που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ. Κατά την εξαγωγή του εμπρόσθιου παρμπρίζ, η κάμερα αφαιρείται από τη θέση της και επανατοποθετείται στο νέο κρύσταλλο. Μετά από αυτή τη διαδικασία, η κάμερα απορρυθμίζεται και απαιτείται η παραμετροποίησή της για να διασφαλιστεί ξανά η άρτια λειτουργία του συστήματος. Η παραμετροποίηση πραγματοποιείται με ειδικά διαγνωστικά εργαλεία και πίνακες βαθμονόμησης, με στατική και δυναμική μέθοδο, αναλόγως τον τύπο του οχήματος.

Η μέθοδος της Carglass® στην παραμετροποίηση της κάμερας ADAS είναι πιστοποιημένη από τον κορυφαίο ανεξάρτητο φορέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, Institute of the Motor Industry, ως η μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο. Η συγκεκριμένη μέθοδος που αποτελεί μέρος του Belron® Way of Fitting, της μεθόδου που ακολουθεί παγκομίως η Carglass® στα περιστατικά θραύσης κρυστάλλων, πλέον αποτελεί και μέρος του προγράμματος Διασφάλισης Ποιότητας του Ινστιτούτου.  

recalibrationADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας