Blog

Αυτόνομη οδήγηση: Ποια είναι τα επίπεδα & τι αναμένουμε για το μέλλον!

aytonomh odhghsh

Η τεχνολογία στον κλάδο του αυτοκινήτου αυξάνεται ραγδαία, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προγραμματίζουν συνεχώς νέες βελτιώσεις και προσθήκες στα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγών (ADAS) που ήδη εξοπλίζουν τα πιο κινήσιμα μοντέλα οχημάτων, για πραγματικά αυτόνομη οδήγηση.  Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το επίπεδο προόδου της υποβοήθησης οδήγησης που έχουμε δει τελευταία, οι αλλαγές που αναμένουμε στο άμεσο μέλλον θα είναι ακόμη πιο ραγδαίες.

Μετά από χρόνια βελτιστοποίησης, τα οχήματα με δυνατότητα Αυτοματισμού Επιπέδου 3 αρχίζουν σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους στο δρόμο. Τι καινούργιο ετοιμάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για το μέλλον; Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες, για να σας δώσουμε μια γεύση!

Ποια είναι τα πέντε επίπεδα της αυτονομίας;

Η αυτονομία των οχημάτων χωρίζεται σε πέντε επίπεδα, ανάλογα με το επίπεδο της εμπλοκής του οδηγού και των συστημάτων.

Αυτόνομη οδήγηση - Επίπεδο 1 | Driver Assistance: Στο Επίπεδο 1 συναντούμε τεχνολογίες που είναι πλέον αρκετά διαδεδομένες. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει κάποιο στοιχείο στην οδήγηση που ελέγχεται αυτόματα και μεμονωμένα, με τη χρήση ειδικών αισθητήρων, όπως είναι για παράδειγμα το cruise control. Σε αυτό το επίπεδο, ο οδηγός έχει τον πλήρη έλεγχο της οδήγησης.

Αυτόνομη οδήγηση – Επίπεδο 2 | Partial Driving Automation: Οι λειτουργίες που κατατάσσονται στο δεύτερο επίπεδο συναντώνται επίσης συχνά στα νεότερα μοντέλα οχημάτων που ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Το σύστημα ADAS είναι σε θέση να ελέγχει το τιμόνι με στόχο να διατηρούν το όχημα στην λωρίδα κυκλοφορίας και να επιταχύνει/επιβραδύνει το όχημα για να τηρείται απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Ωστόσο, ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, τα κριτήρια αυτό του επιπέδου πληρούν τα συστήματα Tesla Autopilot και Cadillac (General Motors).

Αυτόνομη οδήγηση – Επίπεδο 3 | Conditional Driving Automation: Αυτή την στιγμή, κάποια από τα νέα μοντέλα οχημάτων προσεγγίζουν το επίπεδο 3. Σε αυτό το επίπεδο τα οχήματα ανιχνεύουν το περιβάλλον και είναι σε θέση να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν αυτόματα, εκτελώντας και ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συστήματα επικοινωνούν και με τα υπόλοιπα οχήματα και φέρουν προηγμένα συστήματα, για ανταλλαγή πληροφοριών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του συγκεκριμένου επιπέδου οδήγησης είναι το Audi A8L που διαθέτει Traffic Jam Pilot, μια τεχνολογία που βασίζεται σε σαρωτή lidar και αισθητήρες.

Αυτόνομη οδήγηση – Επίπεδο 4 | High Driving Automation: Η ουσιαστική διαφορά του επιπέδου 4 από το προηγούμενο επίπεδο είναι πως τα συστήματα θα είναι σε θέση να επέμβουν σε βλάβη συστήματος ή κάποιο αναπάντεχο περιστατικό, χωρίς να υπάρξει ανθρώπινη επαφή, προσφέροντας πραγματική αίσθηση αυτόνομης οδήγησης. Επιπλέον, το όχημα θα είναι πλήρως συνδεδεμένο με τα περιμετρικά οχήματα.

Αυτόνομη οδήγηση – Επίπεδο 5 | Full Driving Automation: Σε αυτό το επίπεδο τα οχήματα δεν απαιτούν ανθρώπινη προσοχή και είναι πλήρως αυτόνομα. Τα οχήματα αυτά δεν θα έχουν τιμόνι ή πεντάλ για επιτάχυνση και επιβράδυνση, καθώς δεν θα απαιτείται καμία ενέργεια από τον οδηγό.

Παραμετροποίηση κάμερας ADAS

Αναμφίβολα, όσο περνάει ο καιρός θα μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καινοτομίες στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών και της εξέλιξης των συστημάτων που ήδη φέρουν τα οχήματα. Στο μεταξύ, παραμένουμε δίπλα σας με την υπηρεσία Παραμετροποίησης της Κάμερας ADAS, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο παρμπρίζ των νεότερων μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Μετά την αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ, η κάμερα ADAS αφαιρείται και απαιτείται η παραμετροποίησή της για να οδηγείτε ξανά με ασφάλεια.

Systhmata ADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας