Κρύσταλλα Αυτοκινήτων: Η νέα γενιά οχημάτων φέρνει πολυπλοκότητα!

krystalla aytokinhtwn

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στον τομέα του κρυστάλλου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία «έξυπνων κρυστάλλων» που υποβοηθούν τον οδηγό. Στα νεότερα μοντέλα οχημάτων παρατηρείται αύξηση στο εμβαδόν των κρυστάλλων και μείωση στο πάχος τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η τεχνική τους πολυπλοκότητα. Πώς, όμως, εξελίσσονται τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων και με ποιον τρόπο αυξάνεται η τεχνική πολυπλοκότητα στις εργασίες θραύσης κρυστάλλων;

Η εξέλιξη στα κρύσταλλα αυτοκινήτων

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι τα πιο καινούργια μοντέλα οχημάτων έχουν εξελιχθεί. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι:

  • Οι γυάλινες επιφάνειες έχουν αυξηθεί κατά 20%
  • Έχουν αυξηθεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κρυστάλλων (συστήματα ADAS, αισθητήρες)
  • Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν πανοραμικά παρμπρίζ και ηλιοροφές σε ασυνήθιστα σχήματα

Η τεχνολογική εξέλιξη των κρυστάλλων αυξάνει και την τεχνική πολυπλοκότητα στις εργασίες θραύσης, ενώ παράλληλα εκτοξεύει και το κόστος του κρυστάλλου. Παράλληλα, όσο αυξάνονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κρυστάλλων, τόσο μειώνεται και ο ωφέλιμος χώρος που ενδείκνυται για την εργασία της επισκευής, μετατρέποντας την αντικατάσταση του κρυστάλλου ως τη μόνη λύση σε ορισμένα περιστατικά θράσεων. Τα επόμενα χρόνια, με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας των κρυστάλλων το ποσοστό αυτό φυσικά αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Κρύσταλλα Αυτοκινήτων: Αυξημένη τεχνική πολυπλοκότητα

Τα χαρακτηριστικά των κρυστάλλων αυτοκινήτων αλλάζουν, κάτι που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και την λειτουργικότητά τους. Στα νεότερα μοντέλα οχημάτων που φέρουν συστήματα ADAS υπάρχει τοποθετημένη η κάμερα ADAS, που συλλέγει πληροφορίες από τον δρόμο και τις μετατρέπει σε ψηφιακά δεδομένα, καθώς επίσης και αισθητήρες βροχής/φωτός που συμβάλλουν στην ασφαλή οδήγηση. Με τα δεδομένα που συλλέγονται, οι οδηγοί απολαμβάνουν μια σειρά από λειτουργίες όπως είναι η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, η προειδοποίηση σύγκρουσης κ.α..

Ο τομέας των συστημάτων ADAS εξελίσσεται διαρκώς. Πλέον, σε κάποια μοντέλα οχημάτων στο εμπρόσθιο παρμπρίζ υπάρχουν Heads-Up-Display, συστήματα τα οποία προβάλλουν ψηφιακά χρήσιμες πληροφορίες για τον οδηγό στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Έτσι, ο οδηγός μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να τραβήξει το βλέμμα του από τον δρόμο.

Μάλιστα, δεν είναι μακρινό το σενάριο να δούμε τη χρήση του augmented reality και στα πλαϊνά κρύσταλλα των οχημάτων, μετά το 2025. Αυτό αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πολυπλοκότητα στα κρύσταλλα, αφού ενδέχεται τα επόμενα έτη απαιτηθεί η εργασία της παραμετροποίησης και μετά την αντικατάσταση των πλαϊνών κρυστάλλων.

Πότε απαιτείται Παραμετροποίηση της Kάμερας ADAS

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η κάμερα ADAS είναι τοποθετημένη πάνω στο εμπρόσθιο παρμπρίζ. Κατά την εργασία της αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ, η κάμερα ADAS αφαιρείται από την ειδική βάση που υπάρχει στο εμπρόσθιο παρμπρίζ και τοποθετείται στην αντίστοιχη βάση του νέου κρυστάλλου. Με αυτό τον τρόπο, η κάμερα απορρυθμίζεται και απαιτείται εκ νέου η ρύθμισή της για να συλλέγει σωστά τις πληροφορίες του δρόμου. Αυτή η εργασία ονομάζεται «Παραμετροποίηση Κάμερας ADAS» και γίνεται είτε με τη χρήση σταθερού πίνακα (στατική παραμετροποίηση), είτε με την χρήση του ειδικού εργαλείου χειρός και οδήγηση με συγκεκριμένη ταχύτητα (δυναμική παραμετροποίηση), είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων. Η μέθοδος που απαιτείται ανά όχημα ορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του.  

Η Carglass® ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε στην αγορά την υπηρεσία της Παραμετροποίησης Κάμερας ADAS, το 2014, σε μια εποχή που ο στόλος των οχημάτων που φέρουν συστήματα ADAS ήταν περιορισμένος. Σήμερα, η Carglass® διαθέτει το κορυφαίο δίκτυο παραμετροποίησης συστημάτων ADAS, με πανελλαδική κάλυψη. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στην αντικατάσταση κρυστάλλων και στην παραμετροποίηση της κάμερας ADAS είναι πιστοποιημένη ως η μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο, από το κορυφαίο Ινστιτούτο της αυτοκινητοβιομηχανίας, Institute of the Motor Industry.  

recalibrationADAS


20% έκπτωση στους υαλοκαθαριστήρες Βosch
Carglass Προσφορές
Μοναδική Πιστοποίηση για την Carglass® Ελλάδος από το Institute of Motor Industry (ΙΜΙ)