Blog

Κρύσταλλα Αυτοκινήτων: Η νέα γενιά οχημάτων φέρνει πολυπλοκότητα!

krystalla aytokinhtwn

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στον τομέα του κρυστάλλου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία «έξυπνων κρυστάλλων» που υποβοηθούν τον οδηγό. Στα νεότερα μοντέλα οχημάτων παρατηρείται αύξηση στο εμβαδόν των κρυστάλλων και μείωση στο πάχος τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η τεχνική τους πολυπλοκότητα. Πώς, όμως, εξελίσσονται τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων και με ποιον τρόπο αυξάνεται η τεχνική πολυπλοκότητα στις εργασίες θραύσης κρυστάλλων;

Η εξέλιξη στα κρύσταλλα αυτοκινήτων

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι τα πιο καινούργια μοντέλα οχημάτων έχουν εξελιχθεί. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι:

  • Οι γυάλινες επιφάνειες έχουν αυξηθεί κατά 20%
  • Έχουν αυξηθεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κρυστάλλων (συστήματα ADAS, αισθητήρες)
  • Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν πανοραμικά παρμπρίζ και ηλιοροφές σε ασυνήθιστα σχήματα

Η τεχνολογική εξέλιξη των κρυστάλλων αυξάνει και την τεχνική πολυπλοκότητα στις εργασίες θραύσης, ενώ παράλληλα αυξάνει και το κόστος του κρυστάλλου.

Κρύσταλλα Αυτοκινήτων: Αυξημένη τεχνική πολυπλοκότητα

Τα χαρακτηριστικά των κρυστάλλων αυτοκινήτων αλλάζουν, κάτι που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και την λειτουργικότητά τους. Στα νεότερα μοντέλα οχημάτων που φέρουν συστήματα ADAS υπάρχει τοποθετημένη η κάμερα ADAS, που συλλέγει πληροφορίες από τον δρόμο και τις μετατρέπει σε ψηφιακά δεδομένα, καθώς επίσης και αισθητήρες βροχής/φωτός που συμβάλλουν στην ασφαλή οδήγηση. Με τα δεδομένα που συλλέγονται, οι οδηγοί απολαμβάνουν μια σειρά από λειτουργίες όπως είναι η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, η προειδοποίηση σύγκρουσης κ.α..

Ο τομέας των συστημάτων ADAS εξελίσσεται διαρκώς. Πλέον, σε κάποια μοντέλα οχημάτων στο εμπρόσθιο παρμπρίζ υπάρχουν Heads-Up-Display, συστήματα τα οποία προβάλλουν ψηφιακά χρήσιμες πληροφορίες για τον οδηγό στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Έτσι, ο οδηγός μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να τραβήξει το βλέμμα του από τον δρόμο.

Μάλιστα, δεν είναι μακρινό το σενάριο να δούμε τη χρήση του augmented reality και στα πλαϊνά κρύσταλλα των οχημάτων, μετά το 2025. Αυτό αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πολυπλοκότητα στα κρύσταλλα, αφού ενδέχεται τα επόμενα έτη να απαιτηθεί η εργασία της παραμετροποίησης και μετά την αντικατάσταση των πλαϊνών κρυστάλλων.

Η Πολυπλοκότητα επηρεάζει το κόστος ζημιών 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από το Supply Chain του ομίλου Belron® από τα οχήματα με θραύση κρυστάλλων, τα κρύσταλλα με σύστημα ADAS μέχρι το 2027 αναμένεται έχουν αυξηθεί κατά 25% στον παγκόσμιο στόλο, σε σχέση με τα περιστατικά του 2021. Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε τις αλλαγές που αναμένονται στα κρύσταλλα έως το 2027, στην ακόλουθη φωτογραφία. Φυσικά, καθώς η πλειοψηφία του στόλου της Ελλάδας αποτελείται από οχήματα δεκαετίας ή παλαιότερης γενιάς, στη χώρα μας αναμένουμε μια μικρότερη αλλά σταθερά αυξανόμενη πορεία στα περιστατικά ADAS, χρόνο με το χρόνο.

Krystalla autokinhtwn

Εάν αναλογιστούμε ότι για κάθε μοντέλο υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί κωδικοί κρυστάλλων, που προκύπτουν από τα διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει το παλιό κρύσταλλο, η εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει περισσότερη πολυπλοκότητα στην εύρεση του σωστού ανταλλακτικού. Στην Carglass®, με την συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των Ανθρώπων μας, οι agents του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το σωστό ανταλλακτικό ανάμεσα σε περισσότερους από 10,000 διαφορετικούς κωδικούς, από την πρώτη επικοινωνία του οδηγού. Στη συνέχεια, στα δύο σύγχρονα Κέντρα Διανομής της Carglass® οι pickers είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν το σωστό κρύσταλλο, ανάμεσα στους διαφορετικούς διαθέσιμους κωδικούς και το αποστέλλουν άμεσα στα καταστήματα πριν το ραντεβού, χωρίς ταλαιπωρία για τον οδηγό.

Πότε απαιτείται Παραμετροποίηση της Kάμερας ADAS

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η κάμερα ADAS είναι τοποθετημένη πάνω στο εμπρόσθιο παρμπρίζ. Κατά την εργασία της αντικατάσταση του εμπρόσθιου παρμπρίζ, η κάμερα ADAS αφαιρείται από την ειδική βάση που υπάρχει στο εμπρόσθιο παρμπρίζ και τοποθετείται στην αντίστοιχη βάση του νέου κρυστάλλου. Με αυτό τον τρόπο, η κάμερα απορρυθμίζεται και απαιτείται εκ νέου η ρύθμισή της για να συλλέγει σωστά τις πληροφορίες του δρόμου. Αυτή η εργασία ονομάζεται «Παραμετροποίηση Κάμερας ADAS» και γίνεται είτε με τη χρήση σταθερού πίνακα (στατική παραμετροποίηση), είτε με την χρήση του ειδικού εργαλείου χειρός και οδήγηση με συγκεκριμένη ταχύτητα (δυναμική παραμετροποίηση), είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων. Η μέθοδος που απαιτείται ανά όχημα ορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του.  

Η Carglass® ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε στην αγορά την υπηρεσία της Παραμετροποίησης Κάμερας ADAS, το 2014, σε μια εποχή που ο στόλος των οχημάτων που φέρουν συστήματα ADAS ήταν περιορισμένος. Σήμερα, η Carglass® διαθέτει το κορυφαίο δίκτυο παραμετροποίησης συστημάτων ADAS, με πανελλαδική κάλυψη. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στην αντικατάσταση κρυστάλλων και στην παραμετροποίηση της κάμερας ADAS είναι πιστοποιημένη ως η μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο, από το κορυφαίο Ινστιτούτο της αυτοκινητοβιομηχανίας, Institute of the Motor Industry.  

recalibrationADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας