Blog

Heads-Up Display: Τι είναι και σε τι βοηθούν;

heads up display

Η τεχνολογία στα οχήματα προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ήδη στους ελληνικούς δρόμους υπάρχουν αρκετά οχήματα που φέρουν κάμερες και αισθητήρες των νέων τεχνολογιών ADAS. Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε, βελτιώνοντας την ενεργητική μας ασφάλεια στον δρόμο. Στις νέες τεχνολογίες συγκαταλέγονται τα Heads-Up Display.

Τι είναι τα Heads-Up Display;

Τα Heads-Up Display είναι προηγμένα συστήματα ADAS, τα οποία προβάλλουν πληροφορίες του οχήματος στο παρμπρίζ. Οπτικά τα συστήματά αυτά είναι σαν μια διαφανής οθόνη στο παρμπρίζ ακριβώς πάνω από το ταμπλό. Τα δεδομένα που προβάλλουν τα Heads-Up Display ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το σύστημα και τις επιθυμητές ρυθμίσεις του οδηγού. Τα βασικά στοιχεία που παρουσιάζονται είναι η ταχύτητα του κινητήρα και οι στροφές, αλλά και οδηγίες πλοήγησης, πληροφορίες για τον καιρό και την κίνηση στους δρόμους, ακόμη και συμβουλές για την αποφυγή καθυστερήσεων ή συμβουλές για την οδήγηση, π.χ. ειδοποίηση αλλαγής ταχύτητας. Η καινοτομία σε αυτά τα συστήματα είναι πως ο οδηγός λαμβάνει όλες τις πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται τραβήξει το βλέμμα του από τον δρόμο, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τους περισπασμούς που δημιουργούνται κατά την οδήγηση και κατ’ επέκταση τυχόν ατυχήματα που αυτοί επιφέρουν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των Heads-Up Display;

Όπως όλες οι νέες τεχνολογίες στο αυτοκίνητο, ο ρόλος των Heads-Up Display είναι να υπό-βοηθούν στην ασφαλή οδήγηση. Ποια είναι όμως τα κύρια πλεονεκτήματα των HUD;

  • Με τα συστήματα HUD δεν χρειάζεται να στρέψετε το βλέμμα σας εκτός δρόμου, αφού συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν όλες τις πληροφορίες για εσάς στο ίδιο σημείο, ακριβώς μπροστά σας.
  • Είναι μικρά σε μέγεθος. Στα αυτοκίνητα εμφανίζονται σαν οθόνες 5 έως 10 ιντσών.
  • Όταν χρησιμοποιείται τα Heads-Up Display, το βλέμμα σας επικεντρώνεται πιο γρήγορα στο δρόμο.
  • Προσφέρουν άνετη και ξεκούραση οδήγηση, αφού ο οδηγός έχει όλες τις πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να ψάξει/αναζητήσει κάτι επιπλέον.
  • Οι πληροφορίες είναι ορατές με γυμνό μάτι, χωρίς να απαιτούνται γυαλιά AR ή VR.

Φυσικά, για να ισχύουν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, έπειτα από κάθε αντικατάσταση εμπρόσθιου παρμπρίζ θα πρέπει να ακολουθεί η παραμετροποίηση των συστημάτων ADAS ώστε να διασφαλίζεται η άρτια και ασφαλής λειτουργία τους.

Ποιο είναι το μέλλον των Heads-Up Display;

Οι νέες τεχνολογίες στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα εξοπλίζουν μόνο στο παρμπρίζ. Με τα άλματα που κάνει η τεχνολογία στα νέα μοντέλα οχημάτων, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 τα Heads-Up Display θα έχουν ενσωματωθεί και στα πλαϊνά κρύσταλλα. Δεν είμαστε μακριά, λοιπόν, από μια τεράστια αλλαγή στον τομέα των οχημάτων, με τεχνολογικές λειτουργίες που θα μας εκπλήξουν, ακόμη και στα συμβατικά μοντέλα οχημάτων.

Heads-Up Display: Πότε θα ενσωματωθούν σε όλα τα οχήματα;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας εξελίσσεται τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ή ακόμη και να προβλέψουμε πότε θα ενσωματωθούν τα HUD σε όλα τα οχήματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τον τρόπο που αναπτύσσονται τα νέα μοντέλα, τα συστήματα αυτά εκτός από τα πολυτελή μοντέλα, σε λίγα χρόνια θα εξοπλίζουν όλα τα οχήματα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Systhmata ADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας