Blog

Τι σημαίνουν τα γράμματα στο παρμπρίζ & στα πλαϊνά κρύσταλλα;

τι σημαινουν τα γραμματα στο παρμπριζ

Έχετε παρατηρήσει στα κρύσταλλα του οχήματός σας μια σφραγίδα με γράμματα και αριθμούς; Πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται και μας ρωτούν  τι σημαίνουν τα γράμματα στο παρμπρίζ και στα πλαϊνά κρύσταλλα. Καθώς τα κρύσταλλα του οχήματός σας αποτελούν βασικό κομμάτι του αμαξώματος και παίζουν καταλυτικό ρόλο για την ασφάλειά σας σε περίπτωση κρούσης. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε,  για να είστε σε θέση να «διαβάζετε» ένα κρύσταλλο.

Κρύσταλλα Αυτοκινήτου: Τι σημαίνουν τα γράμματα στο παρμπρίζ;

Τα κρύσταλλα περνούν από μια σειρά αυστηρών δοκιμών, για να διασφαλίζεται ότι ακολουθούν τους κανονισμούς ασφαλείας. Εφόσον έχουν περάσει από τους ελέγχους, τοποθετείται σε κάθε κρύσταλλο μια σφραγίδα που υποδεικνύει ότι το κρύσταλλο συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που βρίσκονται σε ισχύ.

Η σφραγίδα μπορεί να σας δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το κρύσταλλό σας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

  1. Name/Logo κατασκευαστή π.χ. Fuyao, Pilkington, Saint-Gobain κ.α.
  2. Τύπος του παρμπρίζ, π.χ. Temperlite, Lamisafe, Lamipane κ.λπ.
  3. Ο Κωδικός DOT (από τα αρχικά Department of Transportation), που εκχωρείται από το Υπουργείο Μεταφορών στον κατασκευαστή του κρυστάλλου.
  4. Ο κωδικός E χρησιμοποιείται για αυτοκίνητα σε ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει τη χώρα που πιστοποίησε το παρμπρίζ. Είναι ένας κύκλος με το κεφαλαίο γράμμα Ε ακολουθούμενο από έναν αριθμό. Για την Ευρώπη, οι κωδικοί εκχωρούνται από την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Για παράδειγμα, ο κωδικός E1 έχει υποδηλώνει ότι η πιστοποίηση έχει δοθεί από τη Γερμανία.
  5. Εάν το παρμπρίζ φέρει τον κωδικό Ε, ακριβώς από πάνω ίσως υπάρχουν λατινικά γράμματα:

/      Εξαιρετικά ανθεκτικό παρμπρίζ

//    Κανονικό παρμπρίζ πολλαπλών επιπέδων

///  Παρμπρίζ πολλαπλών στρωμάτων που υποβλήθηκε σε ειδική μεταχείριση

IV    Πλαστικό γυαλί

V     Γυαλί με χρωματισμό λιγότερο από 70%

VI    Διπλό γυαλί με χρωματισμό λιγότερο από 70%

  1. Ο αριθμός AS(ή «American Standard») δείχνει τη θέση στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γυαλί, με βάση την οπτική του ποιότητα.
  • το AS1 είναι το πιο καθαρό γυαλί (τουλάχιστον 70% μετάδοση φωτός). Είναι πλαστικοποιημένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε σε ένα μηχανοκίνητο όχημα (συνήθως χρησιμοποιείται μόνο στο παρμπρίζ),
  • το AS2 είναι μετριασμένο με τουλάχιστον 70% μετάδοση φωτός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε εκτός από το παρμπρίζ, δηλαδή ως πλαϊνό κρύσταλλο ή ως φινιστρίνι,
  • το AS3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες σε ορισμένα οχήματα (και μπορεί να είναι πλαστικοποιημένα ή σκληρυμένα, και έχει μετάδοση φωτός λιγότερη από 70%).

Υπάρχουν περισσότεροι αριθμοί που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, αλλά συνήθως δεν συναντώνται σε αυτοκίνητα. Αυτός ο αριθμός πρέπει να βρίσκεται κοντά στο όνομα / το λογότυπο του κατασκευαστή και συνήθως από κάτω.

  1. Ο αριθμός Μ αφορά τον τύπο κατασκευής. Προσδιορίζει την κατασκευή γυαλιού, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος και του πάχους.
  2. Συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας: ECE R43.
  3. Το CCC & o αριθμός Ε αποτελούν συμμόρφωση με το κινεζικό πρότυπο ασφαλείας π.χ. CCC E000199 / E000039.
  4. Σε μερικά κρύσταλλα τοποθετείται επίσης και ο μήνας και χρονολογία κατασκευής.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το παρακάτω: 

τι σημαινουν τα γραμματα στο παρμπριζ κρυσταλλα

Λογότυπο  μάρκας οχήματος: Πότε μπαίνει;

γραμματα στο παρμπριζ

Εκτός από το τι σημαίνουν τα γράμματα στο παρμπρίζ, πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται πότε τοποθετείται και πότε όχι το λογότυπο της μάρκας οχήματος. Στα κρύσταλλα που φέρει το όχημα από τον κατασκευαστή του, υπάρχει επιπλέον το λογότυπο της μάρκας οχήματος. Καθώς ισχύουν νόμοι που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα της χρήσης του λογοτύπου των κατασκευαστών οχημάτων, στα κρύσταλλα του εμπορίου απουσιάζει το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν καθιστά υποδεέστερο το κρύσταλλο που δεν φέρει το λογότυπο της μάρκας του οχήματος, αφού φέρει την αντίστοιχη ποιότητα και τεχνικά χαρακτηριστικά με τα κρύσταλλα που τοποθετούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα, συχνά τα κρύσταλλα αυτά κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο που έχουν κατασκευαστεί τα κρύσταλλα που τοποθέτησε η αυτοκινητοβιομηχανία στο όχημά σας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρύσταλλα που τοποθετεί η Carglass®, εδώ.

banner krystallo

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας