Blog

Blind Spot Assistant System: Προειδοποίηση & Ανίχνευση Τυφλού Σημείου

προειδοποίηση τυφλού σημείου

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον κλάδο των αυτοκινήτων είναι ραγδαία. Τα σύγχρονα οχήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, φέρουν Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού (ADAS) που βασίζονται σε κάμερες και αισθητήρες, βελτιώνοντας σημαντικά την οδηγική εμπειρία και την ασφάλεια των αυτοκινητιστών και των συνεπιβατών. Πλέον, τα συγκεκριμένα συστήματα κρίνονται απαραίτητα για κάθε όχημα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει ότι από το 2022 και έπειτα, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει υποχρεωτικά να εφοδιάζονται με μια σειρά από συστήματα ADAS. Ανάμεσα στα συστήματα ADAS, ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα αποτελεί το blind spot assistant system ή αλλιώς προειδοποίηση τυφλού σημείου. Ας δούμε λοιπόν πως βελτιώνει την καθημερινή οδηγική εμπειρία.

Blind Spot Assistant System: Ποια είναι η σημασία του στην οδήγηση

Ίσως έχετε παρατηρήσει κατά την αλλαγή λωρίδας ενώ οδηγείτε, σχηματίζεται ένα σημείο στο οποίο δεν υπάρχει ορατότητα. Σύμφωνα με έρευνες, το λεγόμενο «τυφλό σημείο» ευθύνεται για το 10% των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Την λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει το blind spot assistant system, το οποίο με τη χρήση κάμερας και αισθητήρων radar συλλέγει πληροφορίες από τα πλευρικά μέρη του οχήματος. Το σύστημα αυτό προειδοποιεί τον οδηγό για την ύπαρξη εμποδίου, όπως για παράδειγμα πεζός, ποδηλάτης ή άλλο όχημα, προλαμβάνοντας μια επικείμενη σύγκρουση. Η προειδοποίηση διαφέρει ανάλογα με το όχημα, καθώς σε κάποια οχήματα ενεργοποιείται ήχος, ενώ σε άλλα οχήματα εμφανίζεται προειδοποίηση σε κάποιο σημείο του πλευρικού καθρέφτη. Σε μερικά από αυτά τα οχήματα, μάλιστα, όταν διαπιστωθεί κάποιο εμπόδιο στο «τυφλό σημείο» ενεργοποιείται αντίσταση στο τιμόνι, ώστε να αποτραπεί η σύγκρουση.

Το blind spot assistant system συνδυάζεται εξαιρετικά και με τον βοηθό όπισθεν. Τα δύο συστήματα μαζί είναι σε θέση να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα εμπόδια που μπορούν να προκαλέσουν σύγκρουση κατά το παρκάρισμα. Ωστόσο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι τα συστήματα αυτά δεν εξαλείφουν την αναγκαιότητα να οδηγείτε προσεκτικά, ελέγχοντας πάντοτε εάν υπάρχει πλευρικά κάποιο όχημα ή πεζός, πριν προχωρήσετε στην επόμενη κίνησή σας.

Συστήματα ADAS: Η τεχνολογία που ήρθε για να μείνει!

Τα συστήματα ADAS εξοπλίζουν την πλειοψηφία των νέων οχημάτων που κυκλοφορούν ήδη στους ελληνικούς δρόμους. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα, βασίζουν την λειτουργία τους στην κάμερας ADAS που είναι τοποθετημένη στο εμπρόσθιο παρμπρίζ.

Κατά την διαδικασία εξαγωγής του παρμπρίζ, η κάμερα ADAS αφαιρείται από την βάση και επανατοποθετείται στην ειδική βάση που υπάρχει στο νέο κρύσταλλο. Με αυτό τον τρόπο, η κάμερα απορυθμίζεται και απαιτείται η επαναρύθμισή της, ώστε να είναι και πάλι τα συστήματα ADAS ασφαλή και πλήρως λειτουργικά.

Στην Carglass®, με την παγκοσμίως ενδεδειγμένη μέθοδό μας στην Παραμετροποίηση Κάμερας ADAS και την χρήση ανώτερης τεχνολογίας, είμαστε σε θέση να παραμετροποιήσουμε το 99,4% των οχημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, για να οδηγείτε ξανά με ασφάλεια!

Systhmata ADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας