Blog

Launch Control: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε!

Launch Control

Το Launch Control ή αλλιώς το σύστημα ελέγχου εκκίνησης έγινε αρχικά γνωστό τη δεκαετία του ’90, που εξόπλιζε σπορ και αγωνιστικά αυτοκίνητα και μέχρι πολύ πρόσφατα, το Launch Control εξόπλιζε μόνο σούπερ σπορ και πολυτελή αυτοκίνητα. Ωστόσο, η δημοτικότητά του οδήγησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βρουν τρόπο να το εντάξουν και στα πιο κινήσιμα αυτοκίνητά τους και όλο και περισσότερα οχήματα πλέον διαθέτουν αυτό το σύστημα. Τι είναι, λοιπόν, το Launch Control και πως λειτουργεί; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι το Launch Control;

Το Launch Control με απλά λόγια βοηθά στην καλύτερη επιτάχυνση του οχήματος. Όταν πρωτοσχεδιάστηκε για να εξοπλίζει τα σπορ αυτοκίνητα, η λογική της λειτουργίας του βασίστηκε στην ανάγκη των αγωνιστικών οχημάτων να ξεκινήσουν και να επιταχύνουν όσο πιο γρήγορα γινόταν. Για έναν απλό οδηγό, η χρήση συστημάτων που υπάρχουν σε αγωνιστικά οχήματα δεν ενδείκνυται, καθώς είναι δύσκολο για έναν οδηγό να εντοπίσει το ακριβές όριο στροφών στον κινητήρα για να μεταφέρει επαρκή ποσότητα ροπής και δύναμης στους τροχούς χωρίς τον κίνδυνο να γλιστρήσει το όχημα. Ωστόσο, οι εξελίξεις της τεχνολογίας έχουν κάνει δυνατή την προσάρτηση αυτών των συστημάτων σε κινήσιμα μοντέλα με ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις στα αυτοκίνητα είναι ραγδαίες. Ήδη τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην Ελλάδα οχήματα που φέρουν συστήματα ADAS, που με την αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγουν από την κάμερα ADAS και τους περιμετρικούς αισθητήρες προσφέρουν άνεση και ασφάλεια στην οδήγηση. Τα συστήματα ADAS κατάφεραν και δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να εφαρμοστεί η λειτουργία του Launch Control στις πιο απλές και κινήσιμες εκδόσεις οχημάτων και έδωσαν στον οδηγό τη δυνατότητα να εκτελέσει αυτή την αθλητική δράση με αυτόματο και ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του οδηγού.

Συστήματα ADAS: Το μέλλον την αυτοκίνησης!

Τα συστήματα ADAS πλέον εξοπλίζουν τα νεότερα μοντέλα οχημάτων, ενώ με απόφαση της Ε.Ε., από το 2024 όλα τα νέα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλίζονται με αυτά τα συστήματα. Τα συστήματα ADAS συλλέγουν πληροφορίες από το περιβάλλον του οχήματος, σχετικά με διερχόμενα οχήματα, ύπαρξη εμποδίων, πεζών ή ποδηλατιστών. Η συλλογή πληροφοριών βασίζεται σε κάμερες και αισθητήρες. Στο εμπρόσθιο παρμπρίζ υπάρχει η κάμερα ADAS που βρίσκεται στο ύψος του καθρέφτη και αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές πληροφόρησης των συστημάτων. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα να εξασφαλίζεται η άρτια λειτουργία της.

Σε περιπτώσεις θραύσης του εμπρόσθιου παρμπρίζ, όπου απαιτείται η αντικατάσταση του κρυστάλλου, η κάμερα ADAS αφαιρείται από τη θέση της και απορρυθμίζεται. Με την τοποθέτησή της στη νέα ειδική βάση που βρίσκεται στο νέο κρύσταλλο, απαιτείται η παραμετροποίησή της για να λειτουργεί ξανά όπως πριν. Στην Carglass® προσφέρουμε την υπηρεσία της παραμετροποίησης κάμερας ADAS, που έχει αναγνωριστεί ως η μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για όλο τον κλάδο, από το κορυφαίο Institute of the Motor Industry (IMI).

recalibrationADAS

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας