Blog

Γιατί θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου το χειμώνα & τι να κάνετε;

giati tholonoun ta tzamia

Την χειμερινή περίοδο ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι το παρμπρίζ και τα πλαϊνά κρύσταλλα θολώνουν. Αυτό δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην οδήγηση, καθώς το θάμπωμα των τζαμιών μειώνει σε σημαντικό βαθμό την ορατότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται γιατί θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου το χειμώνα και τι πρέπει να κάνουν για να αποκαταστήσουν άμεσα την ορατότητα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την οδήγηση με ασφάλεια. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου;

Το θόλωμα των τζαμιών προκύπτει από την διαφορά της εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία. Όταν οδηγείτε, αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία του οχήματος, από την αναπνοή, την χρήση κλιματιστικού ή ένα ζεστό φαγητό, δημιουργώντας το φαινόμενο της συμπύκνωσης, κατά το οποίο ο αέρας αλλάζει μορφή και υγροποιείται πάνω στο κρύσταλλο.

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι τα τζάμια θολώνουν ακόμη περισσότερο όταν βρέχει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κρύες σταγόνες της βροχής, χαμηλώνουν την εξωτερική θερμοκρασία του παρμπρίζ με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, εσωτερικά και εξωτερικά του κρυστάλλου.

Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε το θόλωμα;

Δυστυχώς το θόλωμα είναι κάτι που δύσκολα μπορείτε να αποφύγετε. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα tips που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να ελαττώσετε τον βαθμό στον οποίο εμφανίζεται, όπως:

  1. Διατηρείτε καθαρό το παρμπρίζ. Πριν ξεκινήσετε είναι να καλό να εξασφαλίσετε ότι η εσωτερική και η εξωτερική επιφάνεια είναι απολύτως καθαρές.
  2. Ανοίξτε το κλιματιστικό του οχήματος με τη λειτουργία του αέρα προς τα πάνω. Ακόμη και εάν έχει αρχίσει να σχηματίζεται θαμπάδα στο παρμπρίζ, θερμός αέρας θα την εξαφανίσει ομοιόμορφα και αποτελεσματικά.
  3. Ελέγξτε ότι λειτουργεί ο εξαερισμός. Διαφορετικά μπορείτε να ανοίξετε ελάχιστα τα παράθυρα.

Έχει σπάσει το παρμπρίζ ή κάποιο κρύσταλλό σας;

Για οποιαδήποτε ζημιά στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου σας, ελάτε στην Carglass®, στο μεγαλύτερο δίκτυο εταιρικών καταστημάτων στον κλάδο της επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων και παραμετροποίησης κάμερας ADAS στην Ελλάδα. Διατηρούμε συνεργασία με την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών για να σας εξυπηρετούμε Δωρεάν, μέσω ασφαλιστηρίου συμβολαίου με κάλυψη για θραύση κρυστάλλων. Καλέστε μας σήμερα για το ραντεβού σας!

replacement

Carglass Προσφορές
Repair for Nature
Eργαστείτε μαζί μας